fredag 14. september 2012

Etter Balkan ( Bosnia&Herzegovina, Serbia og Kosovo)

Turen kan oppsummeres slik: Hektisk, varm, noen ganger skummel men svært interessant!

Hektisk : Det var møter hele dagen, inkludert arbeidslunsjer og arbeidsmiddager. Møtte mange frivillige organisasjoner som jobber med menneskerettigheter Human Rights House, Helsinki kommiteer i flere av landene vi besøkte. Vi møtte parlamentarikere, vise- ministere og ministere, og de stedlige representantene for Europarådet og Osse. Alle var like hyggelige og hadde et felles mål EU- integrasjon. Vi møtte ordførere i kommuner med store etniske utfordringer, og vi hadde møter med leder for regiøse grupper. Alle som deltok på reisen har nok fått en bedre forståelse for hvorfor det er vanskelig å holde denne regionen stabil.
I tillegg var vi oppe en dag klokken 4.00 for å fly fra Bosnia til Serbia, og deretter rett i møter i hele dagen. Landet i Wien kl. 01.30 på hjemreisen, etter møter hele dagen:)

Varm: Tempraturen varierte fra 28 - 35 grader, og med kontorantrekk og ikke alltid like god aircondition kan jeg love dere at det var varmt. Jeg tror jeg er laget for norske forhold.

Skummel: Jeg tror at jeg med hånden på hjertet kan si at bilturen mellom Beograd og Pristina ( Kosovo) er noe av det skumleste jeg har vært med på. Ikke så lenge det var motorvei og 120 km fartsgrense ( da lå vi igjennomsnitt i 140 - 160 ) men når veiene ble ordinære veier med et felt i hver retning, og med politieskorte som fortsatte i den høye farten. Da vart eg skræmt kan du si. Det så faktisk ut som om politiet synes det var morsomt å presse møtende trailere ut av veien. Hei hvor det går! Jeg var ikke alene om å tro at min siste time var kommet. Galgenhumor og latter gjorde at ikke blodtrykket gikk til himmels.

Interessant: Som jeg skrev over , så var det en utrolig lærerik tur. Ambassadene alle de tre stedene vi besøkte hadde gjort et formidabelt arbeid for at vi skulle trives, oppleve og lære. Dessverre var det så hektisk , at med unntak av Sarajevo ( to timer til egen disposisjon) fikk vi ikke utforsket byene noe særlig, men jeg ville ikke bli overrasket om jeg tok en tur tilbake.
Regionen ga mersmak den.


Diverse møter :

                                          Møter i det Bosniske parlamentet                                           Biskopen og eg

                                          Helsinkikomiteen i Bosnia
                                           Møte i Mitrovica  i Kosovo
                                                     Tale til Ambassadør Lilloe i Sarajevo

                                                     Gaveoverrekkelse i Sarajevo til parlamentet.

Liten rapport :
http://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Nyhetsarkiv/Hva-skjer-nyheter/2011-2012/Stortingets-PACE-delegasjon-besokte-Vest-Balkan/

Ingen kommentarer: