torsdag 9. juli 2009

Kulturkamp ...du liksom


Det overrasker meg slett ikke at det nå fra kunstnere på venstresiden settes igang en kulturkamp mot Frp, spesielt ikke når jeg ser hvem som står i spissen for kampen; Arnfinn Bjerkestrand.
I de åtte årene jeg har sittet i kulturkomiteen, har Bjerkestrand vært Trond Giskes lille valp. Når han har vist seg ( Trond Giske altså) har Arnfinn Bjerkestrand vært loggerende like i nærheten.
At det lønner seg har vi sett, Bjerkestrand ble jo nylig oppnevnt i det nye kulturrådet. Og som takk for det, stiller Bjerkestrand seg i spissen for en kulturkamp mot Frp.
At Bjerkestrand sikter mot høyere mål, kan det vel neppe være tvil om, valper gjør hva det skal være for å få sin herres oppmerksomhet,kanskje sikter han mot en statssekretær stilling, hva vet jeg.
Men det blir unektelig ikke veldig seriøst, når et av argumentene er at vi vil ødelegge festivaler, som vi i en årrekke har valgt å støtte, nettopp fordi festivaler når ut til så mange, for en relativt billig penge.

Men at Bjerkestrand er redd for at vi kommer til å stille krav for å få penger fra staten for å utvikle seg som kunstner, kan jeg forstå, for det kommer vi til å gjøre. Kunstnere ( norske ) er av den oppfatning at du må få penger fra staten for å overleve, mens det mange steder i Europa er akkurat det motsatte som er tilfelle.
Kunstnere ( norske) ser ut til å tro at jo nærmere du er kulturministeren , jo flere penger får du, mens i resten av Europa er kunstnere opptatt å ha lengst mulig avstand fra politisk ledelse. For fritt å kunne uttrykke seg kunstnerisk.

At de kunstnere som sympatiserer med Frp ikke tør å stå frem, taler vel for seg selv. " Du kan mene hva du vil, så lenge du mener det samme som meg" Dette minner om land vi ikke liker å sammenligne oss med, og er det virkelig slik frie, uavhengige kunstnere vil ha det ? Isteden for å gå til kamp mot Frp, burde kulturlivet gå til kamp mot detaljstyring og meningsdiktatur.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Er du nå virkelig så sikker på at det er så mange Frp-sympatisører i norsk kulturliv? Når dere ikke kan navngi flere enn William Kristoffersen, blir påstanden veldig lite troverdig.

Karin S Woldseth sa...

JO, men problemet er som sagt at kunstnerne ikke tør å stå frem...

Willy Wiksaas sa...

Tror at de aller fleste FrP-ère ikke er imot kultur - kang i fra. Men antar at de som bor i Kirkenes - Tromsø eller på Koppang mener seg noe forbigått når de skal subsidiere Operabilettene til fiffen i Oslo med flere hundre kroner pr. bilett. Selv har de ikke engang et skarve Riksteater, men Osloborgerne har både Oslo Nye og Nasjonalteatret og i gråsonen Chat Noier... selv elsker jeg Husmanskost men også Chataubriand m/bearnaice - Køntry med også Arve Tellefsen tolgning av Edvard Grieg .."Ved Rondane" opus 33 ..
For de som ikke skrurrer på err`ene og har Bentley i garasjen på Blindern, blir vel Torskerogn m/ revne gulrøtter uspiselig...kultur er det meste fra øl på brune kneiper til canapeer og champagne..

Anonym sa...

Kunstnere i Europa og resten av verden er ikke mindre aktiv i politikke enn de her i Norge. Kunstnere overalt lager kunst med politiske budskap, snakker med politikere (om de vil høre og vil gjøre noe konstruktivt?)og holder seg slettest ikke på avstand. Selv om noen nok gjør det.
Norske kunstnere flytter fra Norge, særlig de som klarer bedre enn andre, fordi de får flere muligheter der (Berlin for eks). Ellers er det mange kunstnere som er nødt å ta en jobb ved siden av, altså ikke lever fra staten; dette er trist, siden de ikke bruker hele sitt potensiale. I andre land for kunstnere prøve å leve av kunsten i en rekke år med noe støtte fra staten, det får man ikke i Norge.
Så alt dette du sier, stemmer ikke. Og synd, for veldig uinteresant at du går på person og ikke kan holde deg ved sak.