fredag 25. desember 2009

Ta et oppgjør med Kinas brudd på menneskerettigheter


I natt ble den opposisjonelle Liu Xiaobo, dømt til 11 års fengsel for å ha drevet med oppvigleri i Kina. Det Xiaobo har gjort er å skrive artikler om reformer som kunne gjort Kina litt mer demokratisk. Han har altså blitt en "fiende" av staten Kina , fordi han tør å si imot det sittende regimet.
Kina investerer nå i mange vestlige land, og kjøper opp store konserner, sist i rekken er Volvo i Sverige.
Hvordan kan et land som bryter menneskerettigheter og de demokratiske prosesser i det hele tatt få kjøpe opp industri i vestelige land, når de overhode ikke tar alvorlig det som er grunnleggende i vesten. Er Kinas penger blitt så viktig at vi velger å se bort fra den måten de behandler mennesker på?
Norge er et av få land som har en dialog med Kina, men jeg synes det har vært en øredøvende stillhet fra Utenriksminsteren, når det gjelder både arrestasjonen av Xiaobo og andre også menneskerettighetsbrudd Kina. Kina trenger helt klart å bli mer demokratisk, og hittil er det bare USA som har turt å fordømme behandlingen av Kinas opposisjonelle.
Når skal Norge komme på banen? Vi må tørre å ta et oppgjør med KIna, og verden forøvrig burde også legge klare premisser før Kina får kjøpe seg opp i berifter i Afrika og Europa, uten at man respekterer menneskerettigheter bør det heller ikke være noen handel med KIna.
Ytringsfrihet og retten til å være i opposisjon er det minste man kan forlange av et land som liker å bli betraktet som en stormakt

Ingen kommentarer: