søndag 11. juli 2010

Massakren i Srebrenica 15 år etterI dag er det 15 år siden den meningsløse massakren i Srebrenica fant sted.8373 bosnijakker( menn og gutter) ble henrettet av serberne, mens kvinner og jenter ble sendt ut av området. I dag på 15 års dagen for henrettelsene skal ytterligere 775 av de henrettede begraves. Det har tatt 15 år å identifisere disse.
Fremdeles idag preges byer i Bosnia av det som skjedde for 15 år siden, og svært mange har sett eller opplevd at noen i nærmeste familie ble drept. Det er klart at det tar tid og normalisere forholdene.

Jeg er rapportør i Bosnia på vegene av Europarådet, og skal følge dette landet i de neste tre årene. Det går nå mot valg,og fremdeles er landet delt opp i etnisiteter, bosniere,serbere og kroater. Det vil ta tid å glemme det som skjedde i Srebrenica, men det er viktig for landet at det kommer videre. Så jeg håper at demokratiseringsprosessen kan komme i gang og at landet får sin egen grunnlov i løpet av de neste årene.

Jeg vil markere dagen på denne måten. Jeg håper aldri vi får oppleve noe lignende i Europa i fremtiden, men vi kan heller ikke tillate oss å glemme at slikt faktisk kan skje.

Ingen kommentarer: