tirsdag 6. juli 2010

Om frisyrer, steining og henrettelser i Iran


Iranere kan ikke lenger gå med hestehale, menn altså. Hva kvinner gjør er vel egentlig helt underordnet siden de likevel må iføre seg burka. Men det siste er altså at det iranske kulturdepartementet ikke ønsker at menn skal ha hestehale. De godkjente frisyrene sees på bildet over. Det finnes liksom ikke grenser for hva regjeringen i Iran skal legge seg oppi. Begrunnelsen for påbudte hårfrisyrer er at hestehaler og langt hår er uislamsk.Jaja...frisøryrket tar seg nok opp.


Så til steining. Den iranske ambassadøren har vært på besøk i UD, og lovte at de skulle se på dette med steining. Men alvorlig talt, så er vel ikke det noe å se på. Det burde vært handlet umiddelbart, og forbudt sharialovene som sier at det er greit med steining. Sakineh Mohammadie Ashtiani venter på å bli steinet til døde, fordi hun var utro, og fordi hun hadde umoralske forhold til sin manns drapsmenn, sier dommen. Steining hører ikke hjemme i 2010,det hørte hjemme i middelalderen, og et land som hadde tatt mål av seg til å komme inn i FN's menneskerettighetsråd, burde umiddelbart slutte med slike straffemetoder.Det bryter med alt menneskerettighetene står for,og jeg er personlig av den oppfatning at inntil Iran har fått orden på alle bruddene på menneskerettigheten, burde de ha blitt suspendert fra FN. Man har den muligheten men den har aldri blitt brukt.

Også det at de lar mindreårige sitte i fengsel til de blir 18 år, for så å henrette dem, er for meg fullstendig uakseptabelt. 14-15 åringer skulle vært tilbudt en annen form for rehabilitering tilbake til samfunnet. Men i Iran skal menneskene kues til lovlydighet, og derfor er man nødt til å statuere eksempler. Menneskesynet i Iran er skremmende, og det må skje en forandring... helst umiddelbart.

Ingen kommentarer: